Ego

Antonio Citterio 1950-ben született a Milánótól északra fekvő Medában. A Politecnico of Milán főiskolán végzett tanulmányainak elvégzése után 1972-ben stúdiót nyitott, amely építészeti projektekkel, beltéri tervezéssel és ipari designnal foglalkozik. Antonio Citterio Mendrisio (Svájc) városban az Universita della Svizzera Italiana építészeti szakán oktat. Architektúráért és a designért is nagyon sok díjat és elismerést kapott.

„ Elsősorban építész vagyok“, mondogatja Antonio Citterio. Ahogyan meg is győződhetnek, a termék tervezésénél mindig a tér a kiindulópont az olasz designér számára.

Antonio Citterio az otthont bizonyos mértékig az ember „második bőrének“ tekinti. Tervezett már csaknem mindent, ami a lakáshoz tartozik – ülőbútorokat, lámpákat, kilincseket, ruhatár berendezéseket, konyákat, komplett fürdőszobát.
Citterio elsősorban a következő cégekkel dolgozik együtt: Ansorg, Arclinea, Aubrilam, B&B Italia, Flexform, Flos, Guzzini, Hansgrohe, Inda, Kartell, Maxalto, Sanitec Group, Technogym, Tre Piu, Vitra. Az ő Mobil (Kartell) bútortervei, Kinesis (Technogym) tornaeszköz-tervei és Vis a vis (Vitra) széktervei a jelen ipari design ikonjává váltak. Közép-Európában az Antonio Citterio által tervezett, legismertebb fürdőszoba berendezés termékek közé az Ego, Ego Plus (Sanitec KOLO), Emani és 500 by AC (Sanitec Keramag) szaniter kerámia és bútorcsalád, valamint a Citterio (Hansgrohe/Axor) fürdőszoba csaptelepek tartoznak. Ismételten publikálták nagyon is ismert építészeti realizálásait és beltéri terveit, amelyek közé tartoznak Milánóban és a Balin lévő Bulgari szállodák, valamint a Cerutti (Milánó, New York), De Beers (London, Tokió) és Emanuel Ungaro (Párizs) boltok. 2008-ban fejezték be Milánóban az Ermenegildo Zegna és Cesenában a Technogym cégek modern székhelyének kiépítését - mindkettőt Citterio tervezte.

 

EGO és OVUM
EGO (latinból: én) valami személyeset jelent – OVUM (latinból: tojás) a természetes ovális alakokra utal.
Az új EGO sorozat a nemes egyszerűséget, eleganciát és a stílust tükrözi magában. Az intelligens design okozza, hogy mindig, amikor belép a fürdőszobába, olyan érzése van, hogy mindent, amit itt lát, olyan valaki alkotott, aki éppen Önre gondolt. Az EGO mosdók finom és tágas tálai olyan szabadságot és komfortot kölcsönöznek, amelyre minden nap szüksége van, a lapos mosdófenekek meg még jobban növelik funkcionalitásukat. Az OVUM és EGO sorozatok mindegyike természetesen ideálisan illik a bútorhoz, amely a kerámiával együtt alkotja meg a funkcionális és stílusos fürdőszoba képét.

A 80 cm és 110 cm széles, nagy Ego mosdókat úgy tervezték, hogy stabilitást és biztonságot biztosítsanak, az aszimmetrikus alakjaik meg terjedelmes rakodófelületet kínálnak. A modern megoldások mellett az EGO nem standard mélységet is kínál, melynek köszönhetően a mosdók még kényelmesebbé válnak a használatban. „Tudjuk, hogy milyen fontosak a részletek, ezért a mosdószekrények falra erősítését vagy lábakra helyezését illető választást vevőimre hagyom - mondja Veronika Menšíková, a Sanitec társaság marketingmenedzsere.

A kompakt és egyszerű berendezési tárgyak nemcsak lelkesítenek modern designjukkal, de a róluk való gondoskodás is örömmé válik. „Fürdőszobáinknál ügyelünk arra, hogy az, ami elegáns, kényelmes is legyen, ezért olyan komfortosak használatukban az egyszerű esztétikus alakok,“ egészíti ki Veronika Menšíková. A kerámia rögzítése úgy van elrejtve, hogy csak a KOLO tiszta esztétikája vegye Önt körül. Az automatikus csillapítású WC-ülőke tervezésénél a gyártó arra is gondolt, hogy eliminálva legyenek a zavaró zajok.

Ahhoz, hogy a fürdőszoba olyan menedékké váljon, amelyben pihenhet és szabadon érezheti magát, az Önt körülvevő minden elem olyan ideális formákat másol, amelyeket a természetből ismer. Az ilyen érzéki és finom kollekció kialakításánál a tervező a design forrásaihoz nyúlt.

A kifinomult formán és a nedvességnek ellenálló anyagon kívül, a bútor az ajtók jobbra vagy balra nyithatásának lehetőségével is rendelkezik. A praktikus törölközőtartók pedig diszkréten emlékeztetnek, hogy e termékek tervezője szó szerint mindenre gondolt!

Mindenki szeretné tudni, miért olyan népszerűek az olasz tervezők, s méghozzá az egész világon. Elég csak megtekinteni az OVUM családot, hogy értékeljék a legapróbb részletben is rejlő mesteriségét és ötletességét. Az Antonio Citterio által tervezett OVUM kollekció az olasz stílus esszenciája, amelyben az originalitás a funkcionalitással fonódik össze szorosan.

 

Az OVUM mosdó standardon felüli mélysége szintén több komfortot és teret szolgáltat, amelyből, különösen a fürdőszobában, gyakran van hiány. Az OVUM család az igényes használó stílusa. Ez szintén sok modellt tartalmazó sorozat, hogy mindenki kiválaszthasson valamit, ami ideálisan egészíti ki igényeit. A mosdók legkeskenyebbének nincs versenytársa: ez az egyedüli 48 cm-es mosdó, egészen 15,5 cm mélységgel.

 

A tervező ambíciója az, hogy tiszta és elegáns termékeket alkosson. Ezért még az egybekötődő formák nagy sokszínűsége mellett is, úgy néznek ki az EGO és OVUM fürdőszobák, mintha egyetlen darabból lennének gyártva. A WC-kagylók és bidék rejtett rögzítése tökéletesen kompakt testeket alkot, amelyek megerősítik funkcionalitásukat és dekorativitásukat. Itt kiszorításra kerülnek a felesleges elemek, hogy több hely maradjon igényei számára. A bútor használati komfortjának növelése céljából minden fiókot és mosdószekrényt a csendes becsukódás mechanizmusával láttak el.